Când decizi să-ți personalizezi casa, să faci din spațiul în care locuiești acel „acasă” la care ai visat dintotdeauna, ești liber să-ți explorezi și să-ți transpui în realitate ideile creative. Există, însă, o serie de sfaturi oferite de către specialiștii în design interior, care pot să-ți ofere noi perspective și să adauge o notă de rafinament casei tale.
Kelly Hoppen propune o ordine a elementelor ce trebuie luate în considerare, pentru a crea un design cursiv, de efect. Primul pas este alegerea materialelor pe care le vei folosi, astfel încât texturile lor să se armonizeze sau să formeze contraste inedite.


Urmează alegerea mobilei și stabilirea valorii sale estetice, care este mai importantă decât funcționalitatea sa în această etapă. Al treilea pas este adăugarea detaliilor: dacă pernele vor avea sau nu nasturi, care vor fi modelele și texturile unor eventuale straturi de material și alte amănunte mărunte în aparență, dar care au un impact major asupra aspectului final al camerei. Următoarea etapă este alegerea piesei centrale. Fie că e vorba de un șemineu, de un tablou sau de un fotoliu, orice cameră trebuie să aibă un punct central, care să atragă atenția și să ofere caracter locuinței.
Al cincilea pas vizează ferestrele și modul în care acestea sunt scoase în evidență: prin obloane, draperii sau alte elemente decorative. Podeaua și pereții sunt următoarele puncte pe care trebuie să te concentrezi. În termeni artistici, aceștia reprezintă pânza pe care vei adăuga detaliile ce vor aduce la viață tabloul casei tale de vis. Materialul din care va fi realizată podeaua trebuie ales cu atenție, luând în considerare o serie de factori, precum stilul tău de viață, întreținerea, posibilitatea de schimbare, rezistența și, nu în ultimul rând, aspectul pe care îl oferă camerei.
Pereții trebuie să fie adaptați structurii locuinței. Pentru camerele cu tavan înalt, modelele verticale sunt potrivite, deoarece creează iluzia de spațialitate. Nu ezita să experimentezi cu diverse texturi și nuanțe de culoare, pentru a obține atmosfera dorită. Adaugă brâuri orizontale dacă vrei să creezi un spațiu care să pară mai lat. Dacă încerci să găsești o soluție pentru a ascunde într-un mod elegant uși pe care nu le mai folosești, acoperă-le cu panouri din lemn sau din material textil, care să se armonizeze cu aspectul camerei. Nu uita de cromatică! Folosește tonuri deschise sau închise pentru o cameră care să pară mai mare sau mai îngustă.Ultimul pas este deciderea asupra corpurilor de iluminat și a atmosferei pe care vrei să o creezi prin lumini și umbre. Modul în care este luminată o cameră are un efect direct asupra stării tale; asigură-te că poți controla gradul de iluminare al spațiului tău, astfel încât acesta să se potrivească nevoilor tale.Creativitatea nu are limite sau reguli, iar deciziile finale cu privire la casa ta de vis îți aparțin în totalitate; uneori însă, ai nevoie de un ghid, de un profesionist care să te inspire și care să te îndrume în lumea designului interior. Indiferent de viziunea ta asupra spațiului ideal pentru tine, urmează acești pași simpli, care vor adăuga structură ideilor tale.